A Bernáthegyi kutya tulajdonságai

Mint valószínűleg a legtöbben tudják a Bernáthegyi kutya alapvetően a életmentő egészen pontos hegyi mentő kutyáknak vannak kiképezve. Én személy szerint úgy gondolom, hogy az egyik legkedvesebb természetű kutyákról beszélünk, amikor a bernáthegyi természetéről beszélünk. Tulajdonképpen, ha lehet ilyet mondani az adott kutyafajta az egyik legnagyobb szívű és leghűségesebb kutyus, nem hiába ezt a fajtát képezték ki hegyimentőnek. Az adott fajtának egyik specialitása, hogy rendkívül gyermek szerető típus, így akár annak ellenére, hogy mérete nyilván nagyobb abszolút lehet kisgyermekek mellé is tartani, hiszen valóságosan imádja a gyermekeket. Alapvető tulajdonsága, hogy elképesztően nyugodt és kiegyensúlyozott, így még a legveszélyesebb helyzetekben is képes maximálisan megőrizni az önuralmát ás a nyugalmát. Emellett abszolút ragaszkodó és szeretet éhes kutyusról beszélünk, mely tulajdonképpen elképesztően ragaszkodik a gazdájához. Az egyik legfontosabb alapelv, amit az adott kutyatartásával kapcsolatban érdemes megfogadni az, az hogy mindenképpen érdemes kertes házban tartani, ugyanis igen csak nagy tér és hely igénye van a kutyusnak. Én személy szerint úgy gondolom, hogy a kutyus semmiképpen sem való lakásba, hiszen nem csak a tér igénye igen nagy, hanem a mozgás igénye is, így semmiképpen nem való lakásba csakis kertes házba.

Annak ellenére, hogy a bernáthegyi bizony az egyik leginkább kedves és családbarát kutya rendkívül erős és domináns kutya, így elengedhetetlenül fontos, hogy az adott fajta abszolút jól legyen nevelve, éppen ezért abszolút fontos, hogy kutyaiskolába járjanak vele a gazdák, már fiatal korától kezdve, hiszen így abszolút kordában tartható és jól nevelhető. Egyébként azért is tartom rendkívül fontosnak, hogy a bernáthegyi kutyáknak különösképpen figyeljünk oda a nevelésére, mert abszolút híresek ezek a típusok a teljes önfejűségről, így ha nem igazán vannak megnevelve, akkor bizony komoly gondot tud okozni a megnevelésük hosszútávon. Viszont emellett, abban az esetben, ha meg van nevelve az állat, akkor egy abszolút engedelmes és szeretetteljes kutyussá tud válni.

A Bernáthegyi kutya külső jegyei

A bernáthegyi kutya úgy gondolom abszolút híres a szépségéről és az impozáns megjelenéséről.  Valójában egy kifejlett bernáthegyi megközelítheti, akár a 90 cm-es magasságot is illetve a 80 kg-ot megközelítő testsúlyt is, ami valljuk be még a nagyobb testű kutyáknál is igencsak domináns méreteket jelent, így abszolút méltán tartozik a világ legnagyobb és legnehezebb kutyafajtái közé a bernáthegyi kutya. Amellett, hogy a hímek ténylegesen elérhetik az akár 90 cm-es magasságot, amellett a nőstények magassága is elérheti a 80 cm-t, mely még mindig igazán nagy méret egy nőstény kutyához képest. A bernáthegyinek jellegzetesen nagy feje van, vaskos nyaka és rendkívül erős, hatalmas szőrű teste, abszolút gyönyörű és figyelemre méltó külsőt kölcsönöz az állatnak. Ezek a jegyek úgy gondolom amellett, hogy tagadhatatlanul gyönyörű külsőt kölcsönöznek az állatnak, mégis egy domináns, kissé félelem bár talán inkább tiszteletkeltő külsőt kölcsönöznek a bernáthegyinek. A jellegzetesen gyönyörű szőrzetének a színe vagy fehér vörösesbarnával vagy vörösesbarna fehérrel jelenik meg általában abszolút egyedi elrendeződésben a foltoktól elkezdve akár a teljes aszimmetrikus mintákig bármilyen elrendezésben megtalálható. Akit bővebben érdekelnének a bernáthegyi tulajdonságai, illetve fajtáji az látogasson el a https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Bernathegyi-553 weboldalára és érdeklődjön az adott fajtájról.

A bernáthegyi kutya táplálása

Alapvetően a legtöbb kutya gazdi tisztában van azzal, hogy egy gyönyörű fajtiszta bernáthegyi bizony nagyon sok törődést igényel, mind lelki mind testi szinten. Lelkileg szeretni kell, hiszen rendkívül nagy igénye van arra, hogy a gazdija szeresse, míg a testileg pedig a megfelelő táplálásra van szüksége. Ahhoz, hogy megtaláljuk az adott bernáthegyinek a leginkább megfelelő eledelt, számos tényezőt szükséges figyelembe vennünk, mit például a kutya kora, egészségi állapota, súlya illetve aktivitása és mozgás igénye. Ezek alapján érdemes, lehetőleg szakember segítségével kiválasztani a tökéletes kutyaeledelt a kutyusunk számára. Ami alapvetően alapérvényű igazság a bernáthegyi étkeztetése során, hogy a táp összetevői vonatkozásában kiegyensúlyozottnak kell lennie, vagyis a fehérjéknek, zsírnak és szénhidrátoknak egymáshoz viszonyítva helyes arányban kell jelen lenniük, ezáltal tudjuk a bernáthegyinket megfelelően táplálni ahhoz viszonyítva, hogy éppen milyen életszakaszban illetve súlyban van. Én személy szerint azt tanácsolom, hogy mindenképpen érdeklődjenek állatorvosnál, vagy kérjenek segítséget szakértőtől, annak függvényében, hogy milyen tápot adjanak a szeretett kis bernáthegyijüknek.