Legjobb megoldás a vízellátásra: mi az az átfolyós vízmelegítő?

Melegvíz nélkül nem ház a ház, egyetlen család sem szeret vagy tud a fejlett országokban meglenni. Alapvető feltétele a kényelmes és igényes életnek. Szeretünk hosszú fürdőket venni, forró vízzel mosogatni, ezzel főzünk és mosunk el minden makacsabb foltot. Ennek eléréséhez pedig vízmelegítőre van szükségünk. A vízmelegítő kiválasztása azonban sokszor nem egyszerű feladat. Átfolyós vízmelegítőnk legyen vagy tárolós fajta? Mekkora tartályra lesz szükségünk a tárolós esetében? Fontos kérdések ezek, amiket nem mindig könnyű egyedül megválaszolni, ezért előfordulhat, hogy szakértő segítségét kell majd kérnünk. A beszerelését is bízzuk mindenképp egy biztos kézre, de a választás tulajdonképpen a mi döntésünk. Hogy mennyit szánunk rá, hogyan fog beférni a helyiségbe és persze egyéni tényezőktől is függ a választás: milyen gyakran van szükségünk melegvízre, hányan laknak a házban, és mennyi csaptelepet kell ellátnia a vízmelegítőnek.

Az átfolyós vízmelegítő és a tárolós vízmelegítő

Az átfolyós vízmelegítő és a tárolós vízmelegítő között a különbség egyértelmű. Az átfolyós vízmelegítő esetében sok előnyről beszélhetünk. Nem tárol vizet, így kis helyen is tökéletesen elfér. Ez kisebb lakásokban elengedhetetlen, hiszen egy nagyobb, több tízliteres tartály elhelyezése nem egyszerű feladat. Fontos tényezője továbbá, hogy nem használ felesleges energiát. Hiszen a tárolós típus esetében a melegvíz tárolása és melegen tartása is energiafogyasztást igényel. Az átfolyós vízmelegítő csak annyi melegvizet állít elő, amennyire konkrétan szükség is van. Így azzal sem kell számolnunk, hogy az átfolyós vízmelegítő egyszer csak kifogy majd, mint a tárolós bojler. Utóbbi fajtánál várnunk kell tíz-tizenöt, sokszor még több percet, amíg újra használhatjuk a melegvizet. Ez azonban sokszor nagy hátrány, hiszen egy reggeli készülődési időszakban, amikor négyen-öten is használják a mosdót, olyankor negyed óránk sincs, hogy várjunk a megfelelő hőmérsékletű vízre. Nagyobb készülékek esetében nem is beszélhetünk ilyen rövid időről, akár másfél óra, kémény nélküli változatoknál ez az időszak pedig akár négy-hat óra is lehet. Természetesen a tárolós fajtánál nem pontosan akkora melegvízellátásról van szó, mint amekkora a tartály űrmértéke, durván kétszer annyi melegvizet tudunk előállítani belőle, mint amennyi forróvizet a tároló magában tart. Ennek a forróságnak a megtartása azonban sok energiába és áramba kerül. Milyen hátrányai vannak még az átfolyós vízmelegítőnek? Az átfolyós vízmelegítő (https://www.ventil.hu/elektromos-atfolyos-vizmelegito/11963.1.chtml), a tárolós társához hasonlóan nem képes önmagában nagyobb mennyiséget előállítani, így könnyen előfordulhat, hogy a nagyobb mennyiségű vizeket nem innen fogjuk gyorsan kinyerni, egy teljes fürdőkád megtöltése akár tíz percen felül is lehet, egy gyors zuhanyzásnál azonban nem kell ilyen végletektől tartanunk. Mennyi is az annyi? Az átfolyós termékek általában öt liter melegvizet képesek előállítani egyetlen perc alatt, ami soknak tűnik első hallásra, azonban a mosandó dologtól függően ez lehet kevés és éppen megfelelő is.

Tapasztalatok az átfolyós vízmelegítőről

Az átfolyós vízmelegítő alapvetően remek találmány, mosogatáshoz ideális megoldás a konyhába. Itt nem használunk olyan sok melegvizet, és költséghatékonyan tudjuk megoldani azt a kisebb mennyiséget, amire mégis szükségünk van. A konyhában könnyen elfér egy átfolyós vízmelegítő, és hatékonyan oldja meg a feladatát ebben a helyiségben. Mi a helyzet a fürdőszobával azonban? Nos, ez már egy jóval összetettebb kérdés, hiszen ha sok ember lakik egy lakásban, az sokszor megnehezíti a választást. Az átfolyós vízmelegítő költséghatékonyabb, de talán kevésbé tudja hatékonyan megoldani a vízmelegítést, hogyha több ember is használná, azt huzamosabb ideig mondjuk a reggeli készülődés folyamán. Ugyanez vonatkozik a kisebb űrtartalommal bíró tárolós bojlerek esetében, hiszen ott már több órát kell arra várnunk, hogy a víz meleg legyen. Nehéz kérdés ez tehát. Ha sok a hely a fürdőben, és ráadásul az anyagi körülményeink is megengedik egy nagyobb bojler vásárlását, akkor talán az lehet a tökéletes megoldás. Ha fontos számunkra az energia felesleges fogyasztásának kiiktatása, a jó ár, és az alacsony költségű vásárlás és fenntartás, akkor azonban mindenképpen érdemes az átfolyós vízmelegítőt választani. Így nem kell esetleg négy-hat órákat is várnunk, amíg újra melegíti a gép a vizet, és bár nem úszkálhatunk kifejezetten gyorsan a forró fürdőben, ettől függetlenül mégis megéri ezt a fajtát választani. Egyre több háztartásban találhatjuk meg az átfolyós vízmelegítőket, és ez nem véletlen, a népszerűsége hosszú évek óta töretlen, hiszen remek találmány, a használata kényelmes, és sok helyet sem foglal, ezért még a fürdőszobában is spórolhatunk általa a helyen. Szerintem remek választás, hogyha az ember az egyszerű, de nagyszerű lehetőségeket keresi. Ezt pedig különösen nem éri meg kihagyni, hiszen sok előnyünk származhat a használatából.