Milyenek a megfelelő sóder árak?

Nagyobb építkezések elkerülhetetlen alapanyaga a sóder. A sóder árak ezért létfontosságúak, amikor a költségekkel kell számolnunk. Az építkezés önmagában is nagy befektetés, azonban sok költség múlhat a tervezésen. Nem árt mérlegelni, hogy mire szeretnénk nagyobb összeget szánni, miből és hogyan faraghatunk le, és hogyan. A sóder árak eltérőek lehetnek egy-egy cégnél, és persze az is nagyban befolyásolja a döntést, hogy mennyi szállítási költséget kell fizetnünk. A sóder szállítását az ember nehezen oldaná meg saját maga, ezért mindenképpen olyan céggel kell a rendelést végrehajtani, akik minőségi munkát végeznek, és korrekt áron juttatják el az otthonunkba azt.

A sóder árának fontossága az építkezésben

A sóder a beton elhagyhatatlan tartozéka. De mire is használjuk a betont? Nem csak járdák, utak kiépítéséhez a legjobb módszer. Sima felületet alkot megfelelő alapon, tartós és nem kell vele sokat törődni a megkötése után. Jobb esetben nem nőnek ki a gazok alóla, nem sárosodik megfelelő söprés mellett. Megfelelő ugyanakkor lejtők kiépítéséhez is, illetve a lépcsők állandó anyaga az udvaron. Jól formázható és könnyen elkészíthető, emiatt is olyan fontos a sóder árak megfontolása, hiszen cement és víz mellett ez lesz a legfontosabb összetevő, és amiből legnagyobb részben áll. A járdák és utak mellett pedig remek kötőanyag. Ha valamilyen épület tartógerendáit szeretnénk rögzíteni, azt egy betontömbbel tehetjük legkönnyebben. A rudat vagy gerendát a földbe kell ásnunk és a lyukat megtölteni betonnal, így fog tartósan megállni egy helyen. Ha a kertnél maradunk, akkor ez remek lehetőség például egy állandó pavilon megtartására. A tartórudakat lebetonozhatjuk, és a biztonság kedvéért a pavilon tetejét ki is köthetjük, ha úgy ítéljük meg, hogy a tartósságot az is biztosítani (a pavilon nyitottsága miatt a szél könnyen a tetőrész alá kaphat, ami nagyobb szélvihar esetén esetleg kárt okozhat a szerkezetben, ezért minél többfajta rögzítésre van szüksége ennek az épületnek). Gyerekek mászókái esetében is a legjobb megoldás egy ilyen betonozott alj választása, hiszen hinták esetében például egy nem négylábas, magától is egész jól álló szerkezetről beszélünk, hanem csupán két lábas szerkezetről, aminek ennek ellenére is el kell bírnia a gyerek (és egy felnőtt) súlyát is a biztonság kedvéért. A beton sokáig megmarad, és csak a megkötési folyamat végéig szorul figyelmesebb gondozásra. Nem károsítja kifejezetten sem a nap, sem az eső vagy a hó. Nagy a teherbírása is, és jobb minőség esetén üthetjük egy baltával, akkor sem jön szét egykönnyen. Ehhez azonban jó minőségű betont kell előállítanunk otthon, amelynek a sóder és a sóder árak kritikus pontjai.

Mit tartalmaz a sóder ára?

A sóder, mint azt már láthattuk sokan, nem egy homogén anyag. Található benne apró kavicsok tömkelege, ezeknek a pora, és homok is. Ez a heterogén szerkezet teszi olyan jól formálhatóvá majd a betonunkat, így természetesen az arány sem mindegy. Jó minőségű utakért fontos, hogy ellenőrzött minőségű sóder árakat célozzunk meg elsősorban, és az internetes vélemények is sokat segíthetnek a választásban. A sóder ár az összetevők mellett természetesen tartalmazza az adott cég hasznát és fenntartási költségeit is, de ez minden termékre igaz, így bár olyan terméket vásárolunk, ami filléres összegnek tűnik, ettől függetlenül nagyobb összegért fogjuk azt megkapni, mint a valós termék értéke lenne. Nagyobb mértékű rendelés esetén azonban jó döntés olyan céget keresni, aki akciókkal, szállítási költség elengedésével vagy legalábbis annak egy részének elengedésével folytat üzletet, hiszen számunkra az a legjobb, hogyha minél kevesebbet kell költenünk egy-egy alapanyag megvásárlása során.

Ha sokalljuk a sóder árakat: természetes alternatívák

Ha még így is sokallanánk a sóder árakat, nincs minden veszve, nem kell lemondanunk az építkezés gondolatáról. Helyette kereshetünk olcsóbb, és sokkal egyszerűbb alternatívákat. Ha nem betonparadicsomot építünk az udvarból, hanem csak egy részét építjük ki betonos útnak, máris sokat spórolhatunk. Vannak tehát olyan helyek a kertben, ahol mindenképpen a beton alkalmazása a legjobb döntés, főleg az épületek és mászókák támogatásánál, azonban néhány nagyobb lapos kő, amely szintén kapható és rendelhető, akár a járda alternatívájaként is szolgálhat. És mi a helyzet az kocsifeljáróval? Oda például egy murvás út tökéletes megoldás a beton helyett. Így a területnek nem is kell tökéletesen egyenletesnek lennie, majd a murva azzá teszi. A vegyes murva kisebb és nagyobb darabokat is tartalmaz, így megfelelő „kijárás” után gyakorlatilag egy lapos utat fogunk kapni, ami szintén megakadályozza a növények, gazok elterjedését, ugyanakkor egy sokkal természetesebb megoldást kínál, amivel fele annyi gondunk is van. A sóder árak természetesen elhagyhatatlan elemei egy építkezésnek, és dekorációs elemnek is remekül mutatnak beton formájában, azonban néhány furfanggal könnyedén le tudunk faragni a költségekből, hogy ne kelljen lemondani az egész projekt gondolatáról. A legjobb sóder árak pedig odakint várnak ránk az interneten, így hát kattintgassunk bátran.